Produk Halal Tanggung Jawab Bersama

INFORMASI DAN PENDAFTARAN AGEN: USEP RUHYANA 082 321 700 362

Radix Kacip Fatimah Sehat Wanita

Kelebihan Radix Kacip Fatimah:
1. mengandungi kolagen
    puraria untuk kecantikan
    kulit &  wajah
2. kesihatan Sendi ,
    tulang dan rambut
3. mood happy
4. Deep sleeping
5. hormon replacement
   Terapi (HRT)
penggunaan : sehari 1 sachet  – 2 sachet
testimoni: dapat dilihat dalam masa 7 hari pengambilannya.
– kulit kencang dan lembab
– wajah jadi cerah
– tidur berkualiti
– hati gembira dan hilang
  stress
Labisa Pumila
Nama Tempatan    : Kacip Fatimah
Nama Saintifik       : Labisia Pumila
Famili                       : Myrsinaceae
Spesis                        : L. pumila
Sinonim                   : Ardisia pumila Blume, Labisia pothaian Lindley
Lokasi dijumpai    : Malaysia, Thailand, Indochina
Nama Lain                  :  Mata pelandok rimba, bunga belangkas hutan (Malaysia)
                                  :  Kelimparan tuli (Belitung), udu mudung bio’ (Indonesia)
PENGENALAN
Kacip fatimah (Labisa pumila) adalah versi perempuan kepada Tongkat Ali.  Kacip Fatimah kebiasaannya  digunakan secara ubat-ubatan tradisional bagi memudahkan dan mendorong untuk bersalin serta selepas bersalin di kalangan wanita Malaysia.
Kacip fatimah adalah sejenis tumbuhan herba yang mempunyai batang berkayu kecil dantumbuh liar di hutan hujan tropika pada ketinggian 150 kaki dari paras laut. Tumbuhan ini membiak dengan 2 cara: melalui biji benih dan keratan akar. Tumbuhan ini dapat tumbuh dengan sempurna dikawasan yang redup dengan tanah yang mempunyai kandungan humus yang tinggi dan tidak menakung air.  Daun kira-kira 20 sentimeter panjang berwarna hijau dan mempunyai buah bertangkai warna merah di bahagian pangkal batangnya, danbiasanya digunakan sebagai sejenis minuman teh oleh kaum wanita yang mengalamikehilangan libido. Terdapat 3 jenis variasi yang boleh dijumpai di Malaysia ialah:
  1. a) Labisia pumila var. Alata,
  2. b) Pumila var. Pumila
  3. c) Pumila var. Lanceolata.
Kesan ekstrak tumbuhan Kacip fatimah (Labisia pumila) pada kadar pertumbuhan Sel-sel fibroblas Kulit Manusia (HSF 1184)

Ekstrak tumbuhan telah digunakan sejak zaman purba bagi aplikasi kosmetik danfarmaseutikal. Bahagian yang berlainantumbuhan termasuk daun, bunga buah-buahan, batang, kulit kayu, tunas dan akardigunakan untuk aplikasi ini. Dalam kosmetik,ekstrak tumbuhan dan tumbuhan digunakankerana terbukti potensinya  dalam menyediakan pelembap, pemutih,penyamakan, kosmetik mewarna, pelindung matahari, pembersih-radika, anti-oksida, perangsang imun, pembasuh, pengawet dan kesan pemekat. Setiap tahun, penyelidikanbaru dijalankan ke atas ekstrak tumbuhanyang berbeza-beza untuk mendapatkanseberapa banyak pemahaman yang boleh didapati dari profil kimia dan bio-activitinya.Penyelidikan asas ini adalah sangat pentingkepada masyarakat saintifik untuk mereka meneroka dan menentukan potensi danmanafaat ekstrak tumbuhan untukpenggunaan  kosmetik atau farmaseutikal. Dalam kajian ini, fibroblas kulit manusiadigunakan sebagai bahan analisa kerana ia merupakan setu sistem  mantap untuk  menganalisa in-vitro pertumbuhan sel, pemindahan, dan metabolisma kolagen.
Kajian terkini telah menunjukkan bahawaekstrak tumbuhan mempunyai potensi yangbesar dalam memberi tindakan photoprotectivekepada kulit manusia. Kulit adalah organ terbesar badan, berat kira-kira empat kilo-gram dan meliputi kira-kira dua meter persegi. Kulitterdiri daripada beberapa lapisan iaitu:
–  Stratum corneum
–  Epidermis
–  Dermis
–  Hypodermis
Setiap lapisan kulit manusia memainkanperanan yang amat penting dalam melindungibadan manusia daripada agen persekitaran yang berbahaya, terutamanya organismaberjangkit (bakteria atau virus – ‘kuman’), kotoran, habuk dan cahaya matahari
Mengapa Perlu Ekstrak Tumbuhan
  • Ia telah digunakan semenjak zaman purba lagi bagi aplikasi kosmetik dan farmaseutikal
  • Bahagian b erbeza dari tumbuhan termasuk daun, bunga buah-buahan, batang, kulit kayu, tunas dan akarboleh digunakan
  • Secara kosmetik, tumbuhan dan ekstrak dari tumbuhan telah digunakan kerana kemampuan nya terbukti dapat memberi kesanpelembap, pemutih, krim pelindung matahari, antioksida dan sebagainya.
Labisia pumila mempunyai kesan yang sangatketara ke atas pertumbuhan garis sel HSF 1184 . Ini adalah benar dalam kedua-dua keadaan, dalam media pembentukan Serum Bovine Janin (Fetal Bovine Serum (FBS) dan dalam mediatanpa Serum Bovine Janin. Pengantaran  sahaja (medium alone) tanpa FBS tidak akan menyediakan persekitaran yang lengkap bagisel untuk terus hidup. Biasanya jika garis seldikulturkan dalam medium tanpa kewujudanFBS, ia hanya akan mengambil masa beberapa hari sahaja sebelum sel-sel sepenuhnya mati. Ini mencadangkan bahawa Labisia pumilamungkin menjadi pengganti  serumpertumbuhan. pertumbuhan harian sel-seldipantau dan bilangan sel-sel dikiramenggunakan haemocytometer dari hari 0sehingga hari  ke-14.  kepekatan ekstrak tumbuhan berkesan telah ditentukan dankepekatan yang dipilih adalah 1 x 10-4 ug/ml.  Pada kepekatan ini, rangsangan pertumbuhansel hampir dua kali ganda dan ia tidakmenunjuk sebarang sel-sel.  Penambahan ekstrak Labisia pumila telah menyebabkanpeningkatan yang ketara dalam pertumbuhansel-sel. Kebiasaan nya, sel-sel mengambil kira-kira 14 hari untuk mati sepenuhnya, bagaimanapun selepas penambahan ekstrak tumbuhan, sel-sel masih hidup pada hari ke-14.  Walaupun bilangan sel menurun pada hari yang sama (hari ke- 7) pada kedua-dua keadaan,  ini mungkin berlaku disebabkan oleh pengumpulanbahan buangan dalam medium kultur sel. Bilangan sel bertambah hampir dua kali gandadari hari pertama sehingga hari ke-6 untuk sel-sel yang dirawat dengan ekstrak tumbuhan. inijelas menunjukkan bahawa Labisia pumilamempunyai kesan langsung ke atas jumlah masa bilangan dua kali ganda (PDT) sel-sel.
Kesan Dari Ekstrak Kacip fatimah (Labisia pumila) keatas Buah Pinggang, Hati, dan uterus Tikus Putih(Rattus norvegicus)
akar kacip Fatimah yang belum direndam-kecut
Abstrak
Herba Kacip fatimah (Labisia pumila) terkenaluntuk memulihkan kesihatan wanita di kalangan pengamal tradisional. Rebusan dari didihan Kacip fatimah dipercayai dapat mempercepatkan kelahiran bayi ketika bersalindan memberi tenaga tambahan kepada ibu selepas bersalin.
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesandaripada ekstrak rebusan Labisia pumila keatas rahim (uterus) tikus putih betina (Rattus norvegicus) yang tidak bunting. Lapan belastikus klinikal yang sihat telah dibahagikan sama rata kepada dua kumpulan; Gp 1 sebagaikawalan yang tidak dirawat, manakala Gp 2tertakluk kepada suntikan ekstrak 0,028 mg / kg  dibahagian bawah kulit (subkutaneus). Tiga haiwan dari setiap kumpulan dimatikan (euthanized) pada harike- 1, 3 dan 7 selepasrawatan. Serum dikumpulkan untuk menentukan tahap estrogen dan progesteronmenggunakan ELISA Estrogen dan ProgesteronKit (Neogen Co). Rahim (Uterus ) tikusdikumpulkan dan rendamkan dengan 10%buffered formalin semalaman sebelum dibahagikan kepada 5 tempat berbeza dari kedu (Image Analyzer software). Terdapatperbezaan yang amat ketara (p <0.05) dalamketebalan dinding endometrium, nombor danperimeter kelenjar endometrium dalam kumpulan dirawat berbanding dengan yang lain. Tiada persamaan (p> 0.05) dicatit pada tahap serum estrogen dan progesteron diantara semua golongan.
Kesan Kacip Fatimah (Labisia pumila var. alata) Pada wanita putus Haid (Postmenopausal):
air rendaman Akar Kacip
Bilangan wanita yang memasuki menopaustelah meningkat diseluruh dunia berikutanpeningkatan jangka hayat. Salah satu daripadaisu  terpenting yang mendatangkan kesankepada kaum wanita menopaus adalah risiko dan faedah terapi penggantian estrogen. Ramai diantara wanita yang ditetapkan untuk  terapi penggantian hormon berhenti mengambilnyaatau tidak pernah mengambilnya disebabkanperasaan takut kesan buruk, seperti boleh membawa kematian (malignancy), pendarahan tanpa diduga, atau kesan-kesan sampingan. Sebaliknya, mereka mencari jalan alternatif untuk  menguruskan dengan sendiri gejalamenopaus atau akibat jangka panjang, seperti peningkatan risiko penyakit arteri koronari(CAD) dan osteoporosis.
Kacip Fatimah atau Labisia pumila (LP) l telahdigunakan secara meluas dalam masyarakatAsia Tenggara untuk pelbagai penyakit danmakanan tambahan. Tumbuhan ini telahdigunakan secara meluas oleh kaum wanita di Malaysia selama berabad-abad untuk memudahkan bersalin dan juga untuk rawatan selepas bersalin. Secara tradisi, ekstrak kacip fatimah disediakan dengan merebus akar, daun,atau keseluruhan tumbuhan di dalam air, dandiminum. Penggunaan secara eksklusif oleh kaum wanita telah membawa kepadakepercayaan bahawa ia adalah phytoestrogen,  satu sebatian yang mempunyai struktur kimiayang sama dengan estrogen, oleh itu ia dapatmelegakan gejala-gejala menopaus.
Kacip Fatimah atau L. pumila adalah dari genus Myrsinaceae. Terdapat Tiga jenis dari L. pumilayang berbeza telah dikenal pasti di Malaysia:
  1. a) var. alata,
  2. b) var. pumila
  3. c) var. lanceolata.
Istilah Kacip Fatimah, digunakan untuk menggambarkan tumbuhan secara umum. Kajian awal menunjukkan bahawa;
  1. a) var. alata dan
  2. b) var. pumila
lebih kerap digunakan sebagai tumbuhan perubatan di bandingkan dengan  var.lanceolata. Kajian fitokimia akar dan daun L.pumila var. alata menunjukkan kehadiran tigaC15 monoene resorcinols ia itu;
  1. (Z) -5 – (pentadec-4-enyl) benzena-1-3,3-diol,
  2. (Z) -5-5 – (pentadec-8-enyl) benzena-1-3,3-diol, dan
  3. (Z) -5-5 – (pentadec-10-enyl) benzena-1-3 ,3-diol.
Di samping itu, ia juga mengandungi duasebatian novel benzoquinoid 1,2 sebagaikomponen utama.
Penyelidikan telah memperlihatkan aktivitiestrogen dari  L. pumila. Adalah kemungkinanbahawa ia bertindak sebagai modular reseptor estrogen (SERMs) terpilih  yang mana ia aktifdalam tisu tertentu,. Satu kajian menunjukkanbahawa ekstrak air dari L. pumila mampumenggantikan pengikat estradiol ke antibodiyang bangkit terhadap estradiol, menjadikannyaserupa dengan estrogen lain seperti estron danestradiol. Ekstrak juga telah didapatimenghasilkan kesan tindak-balas dos keatas hormon pembiakan tikus betina, terutamanya pada estradiol dan paras testosteron bebas.
Dalam kajian terbaru menunjukkan Labisiapumila (LP) adalah ejen alternatif yangberpotensi untuk terapi gantian hormon kepada wanita menopaus. Dalam kajian itu, sekumpulan penyelidik telah menjalankan satu kajian yang membandingkan kesan ekstrakakueus LP dari estrogen ke atas hormonpembiakan menggunakan ovariectomised model tikus. Penambahan (Suplemen )Labisiapumila menunjukkan kesan penyerupaan dari terapi penggantian estrogen ke atas hormon-hormon pembiakan. Dalam kajian itu, ia menunjukkan bahawa rawatan 60 hari denganLP  mengurangkan dengan ketara hormonluteinizing (LH) [adalah satu hormon gonadotropic yang dirembeskan dengan pituitari; merangsang ovulasi dalam mamalia wanita danmerangsang pelepasan androgen dalammamalia lelaki] dan hormon perangsang folikel(follicle stimulating hormone  (FSH). Ia jugameningkatkan paras estradiol dan testosteron. Keputusan ini menyerupai kesan estrogendalam tikus ovariectomised.
Kacip Fatimah (L. Pumila) Pada masa kini, dihasilkan dalam bentuk tonik atau kapsul oleh syarikat-syarikat tempatan, dan pelbagaituntutan telah dikemukakan bahawa kacip fatimah ( L. Pumila) boleh meningkatkankesejahteraan wanita.  Adalah amat pentingsemua kenyataan mengenai manafaat dankelebihan kacip fatimah (L. Pumila) atau mana-mana formulasi herba yang mengandungi L.pumila dibuktikan secara saintifik, dan kesanketoksikan yang mungkin timbul daripada penggunaannya  dinilai. Memandang pada buktiawalan yang menganggap  tumbuhan inimempunyai kesan yang amat baik keataswanita menopaus dari segi kesan positif ke atas profil  lipid dan hormon. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan gejala LP menopaus, faktor-faktor risiko kardiovaskular, dan profil hormon di kalangan wanita Melayumenopaus
Menyelidik penyerta wanita Melayu berusia diantara 48 hingga 55 tahun dengan penunjuk jisim tubuh dalam lingkungan dari 18 hingga 35 kg/m2  yang layak untuk menyertai kajian jika mereka telah berputus haid selama sekurang-kurangnya enam bulan. Mereka tidak dinilai untuk sebarang gejala menopause. Kriteria pengecualian termasuk sejarah mengambil terapi penggantian hormon atau mana-mana produk herba untuk sekurang-kurangnya 6 bulan, sejarah oophorectomy (Pembedahan mengeluarkan salah satu daripada kedua-duaovari) , sejarah penyalahgunaan alkohol atau dadah, sejarah kanser payudara atau serviks, apa-apa penyakit perubatan yang aktif yang boleh menyebab pelaksanaan protokol kajian atau tafsiran keputusan menjadi sukar, atau kehadiran ketebalan endometrium lebih daripada 0.5 cm yang dikesan dengan ultrasonografi pelvik.

Kegunaan dan Faedah:
Ia dikatakan dapat mempercepatkan proses kelahiran bayi disamping dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin. Selain dari itu ia juga dikatakan dapat membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan. Kacip fatimah juga dikatakan dapat merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita. Ia juga dapat mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
Dianugerah dengan ciri-ciri perubatan, Kacip Fatimah adalah sumbangan semulajadi terbaik kepada kaum wanita dalam membantu memudahkan bersalin dengan selesa secara semulajadi dan mengukuhkan otot-otot perut. Digunakan secara tradisional oleh kaum asli, dalam menyediakan kitaran dan kelancaran haid secara selesa bagi kaum wanita nya.kesan-kesan Aphrodisiac dari Kacip Fatimah,membuatnya salah satu herba yang palingpenting yang menawarkan remedi semulajadiyang lengkap untuk menambah keseksualan. Penggunaan Kacip Fatimah termasuk;
o   mendorong dan memudahkan kelahiran anak.
o   Membantu menegangkan dan melaraskan otot perut di kalangan wanita.
o   Membantu mengetatkan otot faraj dan membantu pada perkembangan kesihatan pembentukan payu dara agar lebih pejal dan tegang.
o   Mengurangkan kesakitan dan kesukaran kitaran haid.
o   digunakan untuk merawat cirit birit dan sakit sendi
o   Membantu mewujudkan satu kitaran haid yang tetap apabila tempoh gagal hadir diatas sebab-sebab seperti tekanan, penyakit atau apabila pil dihentikan
o   Mencegah kekejangan, menahanan air dan kerengsaan semasa kesakitkan haid.
o   Mengimbangkan, membina dan mengharmonikan sistem pembiakan wanita bagi menggalakkan komutan sihat
o   Menyokong kesegaran kesihatan bauan faraj ) dan mengelak kerengsaan dan jangkitan.
o   Menghilangkan keletihan, memudahkan gejala menopaus dan menggalak kesejahteraan emosi.
o   Memanjangkan jangka tenaga semasa intiman suami isteri.
o   Membantu menyelesaikan masalah sembelit
o   Menegangkan kulit dan dinding faraj.
o   Anti Kesakitan haid (Anti-dysmenorrhoea); membersihkan dan mengelak kesakitan atau sukaran haid
o   Anti-kembungan, mengusir dan menghalang pembentukan gas.
o   Ia juga boleh digunakan untuk mengubat penyakit buasir (hemarroid/pile) dengan cara merebus akarnya yang telah dikeringkan.
o   Cara penggunaan untuk selepas atau sebelum bersalin ialah dengan merebus (keseluruhan dari pokok) kedalam seperiuk air (seeloknya periuk tanah) dan airnya diminum.(*)


Bagikan Artikel ini :

Posting Komentar

 
Copyright © 2016-2017. HPA INTERNATIONAL INDONESIA - All Rights Reserved
Proudly powered by HPA International